top of page
CENDRA 22.jpg

Per què CENDRA

Cendra va nàixer de la convicció profunda que hi ha un espai cultural a les falles que cal potenciar i donar suport, per contrarestar la imatge de pandereta que la festa va assolint any rere any.

Està molt bé que ens declaren la millor festa del món, que fins i tot puguem ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i tant! Però de què serveix tot açò quan aquesta imatge es queda en nua i crua fatxada? De res! Si en quant s’escarba un poquet cau com un castell de naips, si de seguida cau la corfa i no apareix el suc per cap banda. Si realment volem ser una festa rica, culta, pel que té de popular, secular i tradicional, si volem prestigiar realment les falles, ha de ser a través de l’estudi, conservació, arxiu i publicació de tot el moviment cultural que arrossega la festa.

Cendra no venia, ni ho volia, a substituir res. Totes les publicacions, totes, tenen el seu espai i el seu moment. Però per nosaltres era important remarcar que calia fer alguna cosa per a dinamitzar l’ambient cultural de les falles. Tot i a pesar de ser sabedors que la proposta únicament arribaria, inicialment, a una minoria dels fallers, estàvem i continuem estant convençuts que hem de potenciar la festa per sentir-nos orgullosos d’ella. Cal salvar l’infinit abisme entre el món de la cultura i les falles, cal bastir ponts per a retrobar-nos i coincidir, escampant la consciència i la identitat de la festa entre la societat.

Cendra sols vols afegir un petit gran de sorra en la tasca de recuperació i popularització de les iniciatives culturals de les falles. I res millor que publicar-les i posar-les a l’abast de qui ho desitge. Sovint s’omplin la boca afirmant que les nostres iniciatives passaran a formar part de la història, però únicament aquelles que estan escrites negre sobre blanc són les que realment ho faran en aquesta festa de l’efímer. Aquest ha sigut i és el perquè del naixement i de l’existència de Cendra.

FOTO%2520PRESENTACION-1_edited_edited.jpg

Qui som

L'Associació Cultural Malalts de Falles és l'editora de la revista Cendra, en compliment de la primera de les seues finalitats fundacionals que diu:

«Edició de publicacions relacionades amb temes festius i fonamentalment fallers, cuidant la selecció dels col·laboradors i formes, amb l'objectiu de mantindre una permanent atenció a a qualitat d'aquestes».

Membres fundadors de l'associació, esdevenen co-directors de CENDRA - Suc de Falles, Manuel Sanchis i Ambrós i Hernan Mir i Serrano. Junt a ells, un reduït grup de col·laboradors formen part del consell editorial, uns pràcticament des del seu principi, i d'altres incorporats recientment.

 

A la fotografia trobem els fundadors i col·laboradors, a la presentació de CENDRA 0. 

D'esquerra a dreta y dempeus:

Ximo Esteve, Paqui Olba, Quino Puig, Sento Bayarri, Ampa Díaz, Elena Martínez, Voro Guzmán, Vicente Lorenzo, Miguel Santaeulalia, Joan Castelló, Manolo Sanchís, Jorge Guarro

Acatxats: 

Hernan Mir i Guillem Alborch.

bottom of page